Formiranje Vanile iz reznice

Kako da razmnožite Vanilu (Vanilla planifolia) od reznice sa formirane biljke.

Vanila je jedna od mnogobrojnih vrsta orhideja koja raste kao loza. Poreklom je iz centralne Amerike ali se zbog svoje velike vrednosti proširila po tropskim i subtrpskim podrčjima celog Sveta. Ja je uspešno gajim i razmnožavam u kućnim uslovima. Opširnije o biljci možete pročitati na internetu.

Reznica je dužine
oko 30 cm.

Savijeni list koji ne puca

Reznica se uzima sa formirane biljke koja je barem 1,5 m dugačka.
Jedna od informacija koja se retko pominje je da uzimanje reznica treba da se vrši obavezno u danima nakon punog meseca (Waning moon). To će te prepoznati po tome što su tada listovi biljke savitljivi i prilikom savijanja kao na slici neće doći do pucanja lista. Pri radu je najbolje nositi zaštitne rukavice jer sok odsečene biljke može iritirati kožu. Preporučena dužina reznice se određuje na osnovu toka da ima barem 2 lista i 2 nadzemna korena. Što daje dužinu od 20 - 30 cm.

Reznica Vanile

Na slici gore je prikazan komad Vanile od koga su napravljene dve reznice i to tako što je prvo podeljen na dve reznice presecanjem na delu označenom sa 1. Naknadno je sa reznice odstranjen kraći višak označen sa 2.

Podloga za sadnju
je zemlja za orhideje.

Kao podloga se može koristiti redovna zemlja za orhideje koja omogućava dovoljno vazduha korenu biljke.
Ja za podlogu koristim mešavinu koja sadrži: treset, perlit, zemlju za cveče, kore od banane (osušenu i termički obrađenu), lava kamenčiće, komadi koru od drveta, ljusku od kokosa, ugalj (ćumur), hidrogranule. Ne koristim sve nabrojano uvek ali gledam da što više od navedenog bude u podlozi koju sastavljam. Sigurno se mogu se koristiti i drugi materijali kao npr. što sam ovde koristio mada obično ne koristim oblogu od držača biljke.
Ja više volim sam da napravim ovu mešavinu za podlogu nego da koristim kupovnu zemlju za orhideje mada nekad i nju dodajem.
Navedene sastojke dodajem u približno jednakoj količini.

Prilikom postavljanja u saksiju biljku treba postaviti kako su listovi rasli tj. gornji deo lista da stoji na gore, ne obrnuto. Saksija treba da ima otvore sa strane kako bi oko korena mogao da struji vazduh zato ja obično koristim plastične posude na kojima probušim otvore sa strane.
Kao prihranu za biljku sam ovaj put stavio osmokot koji otpušta hranljive materije 6 do 12 meseci.

Veoma je bitno da ova podloga bude vlažna ali ne previše. Mada je prilično teško preterati jer Vanila traži dosta vode. Biljku i podlogu treba svakodnevno prskati. Voda treba da je meka pa ja koristim RO vodu (demineralizovanu).

Vanila traži
dosta svetla.

Iako odrasla Vanila traži svetlo pozicija na koju treba staviti sadnicu dok se ne formira biljka nije potrebno da ima mnogo svetla. I to ne direktnog posebno u najsvetlijem delu dana (11 do 16 h).

Posađena reznica Vanile

U početku nije neophodno ali kasnije treba obavezno obezbediti pritku ili još bolje obložen držač pošto se Vanila vazdušnim korenima pridržava za nju. Obložen držač je bolji jer zadržava vlagu prilikom prskanja pa nadzemno tj.vazdušno korenje se bolje razvija.

Komentari (0) - Postavi komentar