Izleganje larvi Amano kozica iz odbačenih jajašaca

Uspeo sam da izlegnem larve Amano kozica (Caridina multidentata ) iz jajašaca koja je ženka odbacila.

Kao što možete videti na slici jedna Amano kozica je otpustila skoro sva neizlegla jajašca. Dve grupacije jajašaca sam obeležio narandžastim krugom da bi se bolje videle ali u posudi je bilo još više jajašaca. Izvinjavam zbog kvalitet slika ali se ipak mogu videti najvažniji detalji.

Čekao sam više od mesec dana
a dobio ništa.

Zbog toga sam bio jako razočaran a posebno što sam čekao više od mesec dana do se larve izlegu a uz to ovo a ovo i nije bio prvi put da kozica otpusti neizležena jajašca. Obično ženka nosi jajašca 4 do 6 nedelja. Samo nekoliko larvi je uspešno izleženo a ostala jajašca su ležala na dnu posude. Moje razočaranje je bilo još veće jer znam da ženka nosi nekoliko stotina možda i hiljadu jajašaca.

Odlučio sam da probam da spasim bar deo otpuštenih jajašaca. Čitao sam na internetu da su neki hobisti uspeli da odvoje i spasu jajašca od uginulih Neocaridina kozica ali nisam našao skoro ništa o izleganju jajašaca odbačenih od Amano kozica. Korisnici na internetu su se saglasili da je uzrok odbacivanju što jajašca nisu oplođena ili zbog stresa izazvanog hvatanjem i premeštanjem kozice. Smatram da ovde ni jedan ni drugi razlog nisu u pitanju jer sam video da u posudi ipak pliva po koja izležena larva a i kozice sam odvajao u posude u različitim stadijumima razvoja jajašaca jer prema nekim uzgajivačima kozicu treba odvojiti odma u drugu posudu a prema nekima treba čekati što duže (pred samo izleganje, kada su jajašca jako svetle boje pa se čak i vide oči larvi). Bez obzira kada bi prebacivao ženku skoro uvek su odbacivale jajašca. Posuda u kojoj sam ih držao je manji akvarijum od oko 6 litara (sa vazdušnom pumpom i raspršivačem vazduha) što je dovoljno za privremeno držanje kozice dok se ne izlegu jajašca. Nikad se ništa nije desilo sa kozicama ali su jajašca redovno odbacivale.

Odlučio sam da proban
da izležem odbačena jajašca.

To je bio izazov jer nikada nisam probao tako nešto. Istraživao sam malo na internetu i kao što sam napomenuo našao nešto podataka o izleganju kozica kod nekih drugih vrsta slatkovodnih račića koji ne prolaze fazu larve već se rađaju kao umanjene verzije odraslih (npr. Neocaridina davidi kozice).

Caridina multidentata female

Sam proces nije toliko komplikovan ali je pipav jer su jajašca osetljiva.
Prvo sam naravno vratio ženku u zajednički akvarijum.
Zatim, drugo, sam pokušao da očistim posudu što sam bolje mogao, vodeći računa da ne oštetim ili izgubim jajašca. Pokušao sam da očistim od svih nečistoća koje bi mogle da ugroze jajašca ali nisam to uradio baš detaljno kao što se može videti na prvoj slici, jer sam žurio.
Treće, zamenio sam skoro pola količine vode sa svežom vodom iz akvarijuma.
Na kraju sam spojio vazdušnu pumpu i raspršivač da bi vazduh mešao vodu i dodavao kiseonik. Sve to sam poklopio sa zatvaračen na kojem sam izbušio nekoliko rupica. Poklopljena posuda omogućava da ne ulazi prašina i da ne dolazi do gubitka vode. Rupice na zatvaraču omogućavaju da vazduh ipak upazi u posudu.
Posudu sam stavio na akvarijum kako bi bila u uslavima što sličnijim akvarijumu zbog temperature i ostalih uslova.

Na kraju sam dobio
više od 40 larvi.

U prvih 24 časa se izleglo oko 20 larvi. Bio sam jako uzbuđen jer je ovaj eksperimend dao rezultate iako nisam bio potpuno pripremljen. sledećeg dana sam uspeo da pokupim još oko 20 larvi.

Nakon 2 dana morao sam da prekinem dalji pokušaj izleganja zbog višednevnih obaveza van grada. Znam da nisam uspeo da izlegnem puno larvi ali ovaj pokušaj je trajao samo 2 dana. Sledeći put ću se bolje pripremiti. Neke od izmena koje ću verovatno primeniti su:
- plastična flaša od 2 litre kao posuda zbog manjeg obima pa time boljeg mešanja i kretanja vode,
- prigušivanje protoka vazduha i
- možda je dobra ideja da se jajašca stave u mrežicu (ili još bolje najlon čarapu zato što su otvori sitniji) direktno iznad raspršivača.

Ovaj eksperiment je bio uspešan sada preostaje samo još da pričekam oko dva meseca da se larve transformišu u kozice.

Komentari (0) - Postavi komentar